bootstrap website templates

Gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis), a gerincoszlop kóros oldalirányú elhajlását jelenti. Két csoportra oszthatjuk, az egyik a funkcionális scoliosis, amikor nem társul torzió az oldalirányú elhajláshoz, és ez a görbület, fekve eltűnik, illetve korrigálható. Előrehajláskor nem látható bordapúp. Régóta fennálló elhanyagolt, funkcionális gerincferdülés strukturálissá válik.
 
A másik az úgynevezett strukturális scoliosis, a gerinc 3 dimenziós elváltozása, amikor a csigolyák a tér minden irányába deformálódnak, egymáshoz képest is elcsavarodnak, az oldalirányú görbület mellett. Ez a fajta elváltozás nem korrigálható.
A strukturális gerincferdülésen belül, két alcsoportot különböztetünk meg:
Az ismeretlen eredetű – idiopáthiás scoliosist: 
Az esetek 85%-a ebbe a kategóriába tartozik.
Ismert eredetű:
- congenitális (veleszületett) 
- neuromusculáris ( syringomyelia, polyomyelitis anterior acuta, ICP, Friedrich ataxia, Charcot-Marie-Tooth betegség, myelomeningocele, arthrogryposis, dystrophia musculorum progressiva, spinalis muscularis atrophia, gerincvelő sérülés)
- rendszerbetegségekhez társuló ( Marfan sy., neurofibromatosis, osteogenesis imperfecta)


A gerincferdülés előfordulása 15 %. A lányoknál kétszer olyan gyakori, mint a fiúknál. Jellemzően 10-12 éves kor között jelentkezik az elváltozás.
Az idiopathiás scoliosis strukturális elváltozásai a tér mindhárom síkjában létrejönnek. A gerinc oldalra görbül a frontális síkban, a saggittális síkban homorodik és a horizontális síkban csavarodik. A görbület oldalán megjelenik a bordapúp. Az idiopathiás scoliosisra jellemző még,hogy folyamatosan romlik, általában a növekedési fázisok szakaszaiban. A betegség kezdetének és az első terápiák megkezdésének időpontja jelentősen befolyásolhatja a görbület mértékét és a terápia sikerét. Minél fiatalabb korban jelentkezik, annál rosszabb prognózisra számíthatunk.
 
A gerincferdülés kezelése
Ha funkcionális scoliosisról beszélünk, a hátizmok erősítésével, végtaghossz különbség korrekciójával /sarokemeléssel/ jó eredménnyel korrigálható.
A 10 Cobb fokot meghaladó strukturális scoliosis esetén az egyik leghatékonyabb módszer a Schroth terápia, 3D scoliosis terápia, mely egy korrekciós aszimmetrikus torna, speciális légzés technikára épülve.
20 Cobb fok feletti görbületeknél a Schroth terápia mellet, szükség van fűzőkezelésre is a növekedési fázisban.
50-60 Cobb fok feletti scoliosisnál szükségessé válhat a műtéti megoldás.
A gyógytornát napi rendszerességgel kell végezni az ½, 1 órát vesz igénybe. A növekedés befejeztével csökkenthető az aktivitás, de heti 3 gerinctorna javasolt, kiegészítve 1-2 cardio-edzéssel. Nagy görbületeknél felnőtt korban is fontos a 3D scoliosis terápia rendszeres végzése.
 
Sport
A gerincferdüléssel élő gyerekeket nem tiltjuk a sporttól, sőt kifejezetten hozzájárul a kezeléshez. Bizonyos sportokat pl. az aszimmetrikus terheléssel járó, ütközéses, hátrahajlásokkal járó sportokat a gerincferdülés nagyságától függően mérlegelni kell.