Mobirise review

Teniszkönyök, Golfkönyök

A testünkön a mozgásokat végző izmok, inakon keresztül kapcsolódnak a csontokhoz. Ezek az inas csatlakozások túlerőltetés hatására könnyen begyulladhatnak.


Mi a teniszkönyök?
Dióhéjban a könyök túlterhelésének a fájdalma az alkar külső oldalán. Az alkaron elhelyezkedő, izmokat általában sportolás vagy nehéz fizikai munka végzésekor erőltetjük meg, ilyenkor mikroszakadások jönnek létre az izomban, inakban, és begyullad a csonthártya. Teniszkönyök esetén az alkarfeszítő izmainak gyulladásáról beszélünk. Ezek az izmok a könyök külső oldalán a felkarcsont lateralis bütykéhez kapcsolódnak, így a fájdalom ezen a külső területen jelentkezik. Nagyon erős gyulladáskor még a könnyű tárgyak kézben tartása, vagy akár egy kézfogás is rendkívüli fájdalmat tud okozni, így nem csak a sportoláskor, de a mindennapi tevékenységek során is problémát jelent.
 
Mi a golfkönyök? 
A csukló hajlításáért felelős izmok túlerőltetése, esetén golfkönyökről beszélünk. A nevét onnan kapta, hogy ebben a sporttágban fordul elő a legtöbbször, mégis a golfkönyökkel küszködők fele nem golfozik, még csak nem is sportol.
Az alkar hajlító izmai a felkarcsont belső oldalán ízesülnek a felkarcsont mediális bütykével. A könyök belső felszíne nyomásérzékennyé válik, igen erős fájdalommal jár a csukló hajlítása, akár nyugalomban pihenéskor is jelen lehet a panasz.
A fentiekben már említettem, hogy a teniszkönyök és golfkönyök nemcsak a teniszezők vagy golfozók művelőinél alakulhat ki, egyáltalán sportolni sem szükséges, ahhoz, hogy kialakuljon ez a makacs fájdalom. Ha munkája vagy szabadidős tevékenysége során, ismételten végez bizonyos mozdulatokat (húzó, toló, kinyomó) a könyökével elég ahhoz, hogy begyulladjon a könyöknél a csonthártya.
Néhány példa a mindennapi életből: számítógép, vagy mobiltelefon billentyűzetének mindennapos használata, zongorázás, ásás, lapátolás, illetve a masszőröknél is gyakori probléma.

A teniszkönyök és a golfkönyök kezelése :
Az alkar izmainak túlerőltetéséből adódóan, a könyök külső vagy belső felszínén begyullad a csonthártya, és ez okozza a fájdalmat. Az elsődleges, amit tennünk kell, hogy a kiváltó okot, vagyis azt a repetitív tevékenységet, ami túlerőltetéshez vezetett meg kell szűntetni. Ez számos esetben problémát okozhat főleg, ha ez a mozgás a munkánk részét képezi, vagy csak ha a mindennapi tevékenységekre gondolunk egy kupak letekerése, az ajtó kilincs lenyomása stb. 
A jegelés, hűtés csökkenteni fogja a gyulladást, így enyhülni fog a fájdalma. Fontos! A jeget NE rakjuk közvetlenül a bőrre, mert káros ha lefagyasztjuk a szöveteket, helyette csavarjuk konyharuhába/törölközőbe, vagy elég, ha hideg vizes borogatást teszünk rá.
Fájdalomcsillapítók szedése szájon át, vagy krémek használata, illetve súlyosabb esetekben szteroid/lidocain injectióval orvosolhatja problémáját, ám ezeknél a megoldásoknál számolnia kell a mellékhatásokkal. Rövid időre hatékony kezelési formák az előbb felsoroltak, de később kiújulhat a fájdalom, ezért érdemes hosszú távú kezelést alkalmazni, mint a gyógytorna. Megfelelő nyújtó és erősítő gyakorlatok kombinációjának rendszeres végzésével, hatékonyan megelőzheti az újabb panaszok kialakulását.
Ha a fenti kezelések alkalmazására sem múlik a fájdalma, akkor javasolt a műtét, aminek 100%-os az eredménye. Habár nem egy nagy beavatkozásról van szó mégis csak egy műtétről van szó amitől, véleményem szerint sokan ódzkodnak. Teniszkönyöknél az alkari feszítő izmok közös kiindulópontját a csonthártyával együtt leválasztják és meghosszabbítják, valamint a feszítő izomzatot borító hártyát is bemetszik.
A műtét után, szintén lényeges odafigyelni, hogy kerülje a páciens a túlerőltetést, mert könnyen visszatérhet az elviselhetetlen fájdalom, amitől nagy nehezen megszabadultunk.
Egy másik megvilágításból a fascia (izompólya, hártya) felől, nézve az elváltozást,  egy teljesen új és nagyon hatékony terápia fogja adni számunkra a megoldást.
Ez a szemléletmód azt mondja,hogy minden mindennel összefügg és egy adott problémára a terápia nem egy helyi kezelés kell hogy legyen hanem az egész rendszerben keressük a hibát.
Például a bicepsz izom (m. biceps brachii) egy folytonos összeköttetésnek, fascia láncnak a része mely a hüvelykujj külső oldalától egészen a bordákig húzódik. Ebben a kontextusban más lesz a terápiás eljárás, mint hagyományosan, és így könnyen fény derülhet, hogy honnan is ered a rejtélyes teniszkönyök.
 
Próbáld ki Te is ezt az új kezelési technikát! --> FDM terápia