landing page templates

Csípő fájdalom

Napjainkban egyre több ember szenved csípőfájdalomtól, melynek jó néhány oka lehet. A három leggyakoribb probléma: a csípőízületi kopás (arthrosis), a nyáktömlő (bursa) gyulladása, piriformis (körte alakú izom) szindróma.
Artrózis -csípőízületi kopás: A mindennapos használat során és az öregedés folyamatával az ízületi porc elhasználódik, elkopik, ami mozgáskorlátozottságot és fájdalmat idéz elő.
- Elsődleges (primer) artrózisról beszélünk akkor, ha az életkor előrehaladtával, az ízületi porc elvékonyodik.
- Másodlagos (secunder) artrózis esetén, mindig van egy megelőző betegség, trauma, az ízfelszínek nem megfelelő illeszkedése, aminek következtében a porc degenerációja lép fel az ízületben.
Bursitis (nyáktömlő gyulladás): A nyáktömlő a csontok és ínak között elhelyezkedő folyadékkal telt zsák, mely extrém terhelésre vagy trauma hatására megduzzad, ami erős fájdalmat okoz az ízületben. A csípő oldalán fellépő fájdalommal jár, és a fájdalom combba lefelé sugárzik.
A fájdalom fokozódik:
- emelkedőn való felfelé gyalogláskor, 
- lépcsőzés közben és
- üléskor való felállásnál.
Piriformis szindróma: Mélyen a farizom alatt futó körte alakú izomról (m. piriformis) kapta az elnevezést a tünetegyüttes. A kis izom alatt fut közvetlen az ülőideg (nervus ischiadicus). Abban az esetben ha az izom valami oknál fogva megrövidül, összezsugorodik, elnyomja az ideget. Jellemző,hogy a fartájékon jelentkezik a fájdalom, a comb hátsó részén fut végig, esetenként akár a lábujjakig is sugározhat. Az egy helyben ülés fokozza a fájdalmat.


Kezelés:
Artrózis:  Életmódváltás (testsúlycsökkentés, rendszeres mozgás, megszűntetni a túterhelést)
- gyógytorna, masszázs, vízitorna
- végső stádiumban műtét javasolt, totál endoprotézis (TEP) beültetése, a fej, illetve a vápa is pótlásra kerül. A műtét után fájdalmatlan, terhelhető csípőt kapunk. Műtét előtt és után szükséges a gyógytorna végzése.

Bursitis:  jegelés, nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentők szedése, gyógytorna.
 
Pirisformis szindróma: az izom szakszerű kezelése és  nyújtása gyógytornász segítségével, izomegyensúly helyreállítása. 
 
Alkalmazható terápiák:
- Gyógytorna
- FDM terápia
- Trigger pont terápia
- Stretching
- SMR henger