how to create a site

Az alsókereszt szindróma

Alsókereszt szindróma

Az egyik leggyakoribb kiváltó oka a krónikus derékfájdalmaknak az alsókereszt-szindróma.


Miről is van szó?
Az ágyéki homorítás (lumbalis lordosis) fokozódik, a medence előrebillen, a csípő enyhén hajlított helyzetbe kerül, a medence körüli izomegyensúly megbomlik.
 az egyik száron rövidülnek az izmok (tight): elől a csípőhajlítók (csípőhorpasz és egyenes combizom), hátul az ágyéki gerinc, feszítő izmai;
 a másik száron gyengülnek az izmok (weak): elől a hasizmok, hátul a farizmok.
Ezeknek köszönhetően az ágyéki gerinc stabilizációja csökken a funkcionális mozgásminták során. Az állandó izomfeszülésből adódóan mindennapos csípő és deréktáji panaszok jelentkezhetnek.

Leggyakrabban előforduló sérülések:
 A comb hátsó izmai (hamstrings) folyamatos feszülésben vannak, emiatt sűrűbben fordul elő, izomhúzódás szakadás ezen a területen.
 Ágyéki gerinc fájdalma, húzódás, becsípődés
 Térd elülső részének fájdalma
A megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk:
• a rövidült izmokat nyújtjuk: csípőhorpasz és egyenes combizom, ágyéki gerinc mélyizmai.
• a gyengült izmokat megerősítjük: hasizmok (főleg alsó szakasz), farizmok.


Íme néhány gyakorlat:

alsókereszt szindróma gyakorlatok
A legideálisabb mozgásforma a jóga, a funkcionális tréning és a gerinctréning ugyanis, olyan elemeket tartalmaznak ezek az óratípusok, amelyek, megfelelőek a fennálló probléma kezelésére. Ha másfajta mozgástípust kedvelsz a heti edzésprogram mellett javasolt 1-2 jógaórát beiktatni, a fájdalmatlan örömteli mozgás érdekében.
Ha régóta fennálló mindennapos fájdalmaid vannak, feltétlenül keresd fel valamelyikünket a rendelőből, aki a szükséges tornaprogramot összeállítja Neked, amit rendszeresen kell végezned, kezdetben vele majd későbbiekben, otthon önállóan is gyakorolhatod.